Telefonszám: +36 1 792-0240, +36 70 383 2359 E-mail: entrade@webtown.hu

Próbálja ki az Entrade-t kötöttségek nélkül, és nézze meg mit tud az önnek szóló vállalatirányítási rendszerünk!

Próbálja ki!

Vállalatirányítási rendszerek fontossága

A magyar KKV-k számára az integrált vállalatirányítási rendszerek (ERP) alkalmazása napjainkban egyre jelentősebbé válik. Egy megfelelő vállalatirányítási rendszerrel a hatékony vállalatirányítás mellett a törvényeknek megfelelés is egyszerűbb feladattá válhat.

Egy vállalat hatékony irányításához a menedzsmentnek három fő funkciót kell ellátnia:

  • tervezés
  • szervezés
  • ellenőrzés

Egy sikerre törekvő vállalat ezen funkcióit átfogó információs rendszer nélkül napjainkban nehezen tudja ellátni.

A tervezés során a döntéshozóknak szüksége van a megfelelő bemeneti adatokra, erőforrás felmérésre valamint helyzetelemzésre a megfelelő célok meghatározása érdekében. Egy jól működő ERP minden adatot megfelelően eltárol, biztosítja azok elérhetőségét és kereshetőségét. Ilyen hasznos információk lehetnek például az évekre visszamenő értékesítési adatok, a vevői kapcsolatok minősége, az esetleges készlethiányok gyakorisága, az értékesítés hatékonysága, a készletforgási adatok vagy a dolgozók munkája. Az ERP rendszer minden olyan adatot rendelkezésre tud bocsátani, ami a megfelelő reális célok kitűzéséhez szükségesek.

A tervezés során megállapított célok elérése érdekében a hatékony szervezés a menedzsment folyamatok elengedhetetlen része. A munkafolyamatoknak minden dolgozó számára érthetőnek, követhetőnek és átláthatónak kell lennie, a munkatársaknak naprakész információkkal kell rendelkezniük a munkájuk során. Egy ERP rendszer egységes informatikai hátteret biztosít a mindennapi tevékenységek elvégzéséhez. Egy jól felépített ERP rendszerben mindenki által használt, egységes partnertörzs található, a munkatársak számára könnyen használható terméktörzs áll rendelkezésre egységes értékesítési szabályokkal. Az ERP rendszer feladata, hogy megkönnyítse a vállalaton belüli projektek tervezését, szervezését, a menedzsment számára átláthatóvá tegye a folyamatok rendszerét és felelősségek struktúráját.

Egy sikeres vállalat számára elengedhetetlen, hogy folyamatait, tevékenységét folyamatosan ellenőrizze és rendszeres visszakapcsolást kapjon munkájáról. Az ellenőrzés során értékelhető a tervezés óta eltelt időszak eredménye, és ezek alapján lehetőség van új tervek létrehozására. Az ERP rendszerek ehhez nyújtanak segítséget a menedzsment számára; előre meghatározott mutatók alapján tudják értékelni a vállalat működését. Az egységes adatkezelésnek és informatikai háttérnek köszönhetően lehetőség van komplex lekérdezések és kimutatások előállítására az ERP rendszerekben.

Egy jól működő ERP rendszer testre szabható, tökéletesen a vállalathozigazítható, és azokat az igényeket elégíti ki, amelyekre a vállalatnak szüksége van. Az ERP rendszer célja, hogy megkönnyítse a vállalat munkáját, a munkatársak feladatait, és ne megnehezítse. Ezért a bevezetéskor kifejezetten szükség van a gördülékeny váltásra, ez pedig a tökéletes ERP rendszerrel lehetséges.